Malende Molens

Malende molens in Sittard-Geleen

In de historische en landelijke omgeving van Sittard-Geleen zijn nog de nodige molens te vinden. Vele kennen een lange en vaak interessante geschiedenis. Sommige zijn nog in bedrijf of juist omgebouwd tot sfeervolle horecagelegenheid. Zo kun je onder het genot van een hapje en drankje de rijke historie zelf ontdekken!

Stadbroeker-molen

Aan de stadsrand van Sittard, bij natuurgebied Swienswei, ligt het monumentale complex de Stadbroekermolen. Hertog Willem van Gulik gaf in 1582 een vergunning voor de bouw van deze watermolen. Vanaf 1846 werd de familie Roufs eigenaar. Zij verhandelden hun tarwe en roggemeel door heel Zuid-Limburg, België en Duitsland en vervingen het waterrad in 1907 door een turbine met maalinrichting. In 1955 verkocht Roufs het complex aan de gemeente Sittard. In 1990 werd het unieke complex in oude glorie hersteld, inclusief de waterkundige aandrijvingen.

Ophovener Molen

De geschiedenis van de Ophovener Molen gaat terug tot in 1348, toen de molen behoorde tot het leengoed van de heren van Valkenburg en later tot de hertogen van Gulik. In die tijd was de molen een graanmolen, onderdeel van de er tegenover gelegen Ophovenerhof. Later werd de molen gebruikt als oliemolen en in de 19e eeuw werd hij weer omgebouwd naar korenmolen. Einde 1973 besloot de stichting Jacob Kritzraedt tot aankoop van de Ophovener Molen, waarna een uitgebreide restauratie volgde. Na een tweede restauratie in 1998 kan de molen weer als vanouds draaien, aangedreven door de kracht van de Geleenbeek. 

Op de Kingbeek

‘Op de Kingbeek’ in Grevenbicht is de oudst bekende en nog enige overgeblevene van de vier molens die op de Kingbeek lagen. De eerst bekende vermelding dateert uit 1548. Het verhaal gaat dat de molen werd gebouwd als korenmolen om de dorpsbewoners van meel te voorzien. Voor de bouw van de molen en de aanleg van de beek werd een coöperatie opgericht van 24 leden. Elk lid van de coöperatie, die maar liefst drie eeuwen bleef bestaan, kreeg twee weken maalrecht. In 1820 werd het maalrecht publiekelijk verkocht, waarna de molen achtereenvolgens verschillende eigenaren had. In 1887 moest het schoepenwiel plaats maken voor een waterturbine. Als hulpkrachtbron plaatste de toenmalige eigenaar, familie Roelofs, een stoommachine, vandaar de schoorsteen in de zijgevel van het molengebouw.

Carréhoeve De Biesenhof

De Biesenhof is een typisch Limburgse carréhoeve aan de rand van Geleen, in een prachtig wandelgebied langs de Geleenbeek. De eerst bewaard gebleven documenten over de Biesenhof stammen uit 1259, toen de Duitse Orde hier een commanderij stichtte. In 1468 werd het in gebruik genomen als pachthoeve. In 1795, tijdens de Franse bezetting, werd de Biesenhof aan particulieren verkocht. Tot aan de jaren zeventig in de vorige eeuw is hij in handen geweest van verschillende families. Daarna raakte hij in verval. Eind 2004 is de hoeve gerestaureerd en omgetoverd tot een horecagelegenheid.

Historische fietsroute

Deze route is grensoverschrijdend en voert je vanuit Sittard richting Duitsland en weer terug. Dit gebied is meer dan het bezoeken waard. Maak kennis met de gezellige Sittardse Markt en het Limbrichterbos. Geniet van kleine dorpen en gehuchten en ontdek waarom de Sittardenaren zich zo goed thuis voelen in dit gebied. Je zult verrast zijn!

Nog meer bijzonder cultureel erfgoed

Het vooraanzicht van Kasteel Obbicht met oprijlaan

Kastelenpracht

Wie van kastelen houdt, kijkt in Sittard-Geleen zijn ogen uit. Of het nu gaat om een indrukwekkende ruïne, of om een schitterend gerestaureerde burcht; het zijn steeds markante monumenten met een boeiend verhaal.

Imposante Kerken

Het roemrijke verleden van Sittard-Geleen is terug te zien aan de imposante kerken en fraaie kapellen. Ieder in een eigen tijd ontstaan. De torens domineren het stadsbeeld. Bezoekers lopen hier altijd in de schaduw van een kerktoren.

Kloosters met kleurrijk verleden

De roerige religieuze geschiedenis van de stad liet zijn sporen na in de vorm van talloze kloosters. Beleef vandaag de dag de levende resten van een geestelijk verleden én heden. Ze zijn diep vervlochten met de identiteit van de regio.