De levensaders van Sittard-Geleen

Welke levensader volg jij als eerste?

In Sittard-Geleen vieren we het leven en dat delen we graag met onze gasten, hier kan men genieten van het échte Limburgse ‘savoir vivre’. Zo vertellen we graag een van onze vele levensverhalen aan de hand van 7.000 jaar geschiedenis, brengen wandel- en fietsroutes je naar nog onontdekte pareltjes, nemen we je graag op in onze culturele activiteiten en tonen we je onze innovatiekracht. 

7.000 jaar vol levensverhalen

Wist je dat Sittard-Geleen een van de oudste aantoonbare bewoonde gebieden van Nederland is? Zo getuigen de opgravingen met artefacten van prehistorische boeren bekend als de bandkeramiekers uit 5250 v. Chr. Sindsdien hebben er vele gebeurtenissen plaatsgevonden waar bijzondere verhalen over verteld kunnen worden. Zo is Sittard-Geleen na een Spaanse, Oostenrijkse, Franse, Belgische en Duitse periode pas sinds 1867 officieel Nederlands, stond er ooit de meest moderne steenkolenmijn van Europa, vond er het laatste heksenproces van Nederland plaats en werd Sittard wereldnieuws door de ontsnapte Asor de Leeuw!

Maak kennis met Asor de Leeuw

Maak kennis met Asor de Leeuw en zijn bijzondere bezoek aan de St. Michielskerk in 1938. Wil jij alle levensverhalen van Sittard-Geleen ontdekken? Breng dan een bezoek aan de Visit Zuid-Limburg Experience Sittard-Geleen (Rosmolenstraat 2, Sittard) en volg de historische tijdlijn.

 

 

Route vol Verwondering

In de Grensmaasvallei kom je tal van bijzondere gebouwen en plekken tegen vol verhalen, maar wat doe je als de deuren gesloten zijn? Doorfietsen? Niet tijdens de Route vol Verwondering! Op meer dan 30 locaties langs de route kun je een 360-gradentour en/of een audiotour doen, een wonderlijke virtuele ervaring op je eigen smartphone. 

Leven in en met het landschap

Sittard-Geleen is favoriet bij veel wandelaars door de vele bossen, parken en stadstuinen. Ook voor fietsers heeft Sittard-Geleen veel te bieden. Ontdek de uitgestrekte Maasvlaktes, afgewisseld door charmante Limburgse kerkdorpjes met historische bezienswaardigheden. Of steek de Maas over naar Belgisch Limburg met het voetveer in Grevenbicht. Ga je op pad? Houd het landschap schoon, zodat iedereen ervan kan genieten. En vergeet onderweg geen foto’s te maken #visitsittardgeleen.

Leven met chemie en technologie

Na de komst van de staatsmijn Maurits in Geleen in 1926, groeide het aantal inwoners in de hele gemeente gigantisch. In 1967 gingen de deuren van de mijn definitief dicht, waarna de chemische industrie zijn intrede nam en Chemelot ontstond. Hedendaags worden in Chemelot circulaire innovatieve producten gerealiseerd die over de hele wereld worden gebruikt. Niet voor niets wil Sittard-Geleen de meest circulaire stad van Nederland worden. Er wordt hard gewerkt aan het realiseren van de innovatieroute, waardoor iedereen in aanraking kan komen met bijzondere circulaire producten. Meer weten over hetgeen er allemaal binnen het Chemelot terrein gebeurt? Volg de virtuele tour of meld je tijdig aan voor een van de rondleidingen.

Leven als een spel

Sittard-Geleen kent een veelzijdige cultuur. Dit komt niet alleen tot uiting in de vele mooie monumentale kastelen, kloosters, kerken en molens. Maar zeer zeker ook binnen het domein van muziek, sport, activiteiten, film en theater. En dat de inwoners een goed gevoel voor humor hebben, dat weet iedereen dankzij Nederlands bekendste Sittardenaar en clown Toon Hermans. Wel jij je culturele kennis over Sittard-Geleen eens testen? Speel dan de cultuur quiz in de Visit Zuid-Limburg Experience Sittard-Geleen (Rosmolenstraat 2)

Stad van Levensgenieters

Het ‘savoir vivre’ omarmt je in Sittard-Geleen. Er is altijd wel wat te doen. Enerzijds kleine activiteiten tijdens het funshoppen in de stad, maar ook grote nationale en internationale events zoals de St. Joep markt, de Geleense Kermis, het St. Rosa festival en Nederlands grootste najaar feest het Oktoberfeest Sittard. Pak je agenda en plan alvast je volgende bezoek tijdens een van de vele activiteiten en evenementen in Sittard-Geleen.