Het vooraanzicht van Kasteel Obbicht met oprijlaan

Kastelenpracht in Sittard-Geleen

Kastelen in Sittard-Geleen

Wie van kastelen houdt, kijkt in Sittard-Geleen zijn ogen uit. Of het nu gaat om een indrukwekkende ruïne, of om een schitterend gerestaureerde burcht; het zijn steeds markante monumenten met een boeiend verhaal.

Het vooraanzicht van Kasteel Obbicht met oprijlaan

Kasteel Obbicht

Kasteel Obbicht staat op de plaats van een middeleeuwse burcht, die in het begin van de 80-jarige oorlog door de Spaanse troepen werd verwoest. Het kasteel werd hersteld, maar ging in het begin van de 18e eeuw weer verloren door oorlogsgeweld. De restanten werden in 1780 vervangen door het huidige kasteel. In 1954 ging ook het nieuwe kasteel in vlammen op, maar dankzij een geslaagde restauratie tussen 1975 en 1988, herrees het weer in volle glorie. Inmiddels staat het bouwwerk, net als de naastgelegen kasteelhoeve, op de rijksmonumentenlijst. 

Kasteelruïne Born

Al in het jaar 1150 is er sprake van een kasteel in Born, vlakbij de locatie van de huidige ruïne. Begin 17e eeuw raakte de burcht in verval, waarna de familie De Leerodt in 1662 startte met de bouw van een nieuw kasteel. Helaas is het gebouw, dat destijds werd bewoond door de familie Barbou van Roosteren, in 1930 verwoest door een fatale brand. In de tuinen rondom de ruïne is een prachtig dierenpark opgebouwd, waar u vele diersoorten kunt bewonderen.

Kasteel Limbricht

In de twaalfde eeuw stond hier een donjon, een zogeheten woontoren, die rond 1250 herbouwd werd. In 1674 werden in kasteel Limbricht de laatste heksenprocessen gevoerd. In 1794 werd het kasteel door de Fransen geconfisqueerd. Na een korte onderbreking werd in 1810 de familie Michiels van Kessenich de volgende eigenaar, en kreeg het kasteel de functie van jachtslot, waardoor het niet meer voortdurend bewoond werd. In het jaar 1814 diende het kasteel als noodhospitaal voor vele doodzieke en gewonde Franse soldaten, die terugkeerden van de Slag bij Leipzig. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed het kasteel dienst als interneringskamp voor Duitse krijgsgevangenen. 

Kasteel Wolfrath

Kasteel Wolfrath, omgeven door bos en fruitboomgaarden, is gebouwd tussen 1615 en 1663. Oorspronkelijk was dit kasteel een boerenhoeve. In het begin van de 17e eeuw werd de hoeve door de familie Van Bentinck uitgebreid tot een omgracht kasteel. Op het poortgebouw ziet u het alliantiewapen van de familie Van Bentinck-Van Breyll.

Kasteel Grasbroek

Kasteel Grasbroek ligt tussen de kerkdorpen Born en Limbricht. Het huidige kasteel is een tweelaags, onderkelderd rechthoekig huis en is klein van omvang. Het heeft in- en uitgezwenkte gevels die zijn voorzien van niet minder dan 63 schietgaten. Op de oosthoek heeft het kasteel een ronde, gemetselde traptoren met speklagen uit mergelsteen. De houten kern van de traptoren is gevormd door een boomstam die bij de oorspronkelijke bouw, meer dan 400 jaar geleden, hierin is verwerkt. Op de westhoek, diagonaal tegenover de traptoren, heeft het kasteel een arkeltorentje.

voormalig koetshuis in traditionele staat.

Casa Mia, het kleinste kasteel van Nederland

In hartje centrum van Sittard ligt het kleinste kasteeltje van Nederland. Het voormalig koetshuis Casa Mia, momenteel ingericht als woonhuis met Bed & Breakfast ligt in de Parklaan, vroeger Den Diek genoemd. In deze straat stond ooit het geboortehuis van Sittards beroemste  inwoner Toon Hermans. Casa Mia heeft een rijke historie en is een gemeentelijk monument.

Historische fietsroute

Deze route is grensoverschrijdend en voert je vanuit Sittard richting Duitsland en weer terug. Dit gebied is meer dan het bezoeken waard. Maak kennis met de gezellige Sittardse Markt en het Limbrichterbos. Geniet van kleine dorpen en gehuchten en ontdek waarom de Sittardenaren zich zo goed thuis voelen in dit gebied. Je zult verrast zijn!

Nog meer bijzonder cultureel erfgoed

Malende molens

In de historische en landelijke omgeving van Sittard-Geleen zijn nog de nodige molens te vinden. Vele kennen een lange en vaak interessante geschiedenis. Sommige zijn nog in bedrijf of juist omgebouwd tot sfeervolle horecagelegenheid. Zo kun je onder het genot van een hapje en drankje de rijke historie zelf ontdekken!

Imposante Kerken

Het roemrijke verleden van Sittard-Geleen is terug te zien aan de imposante kerken en fraaie kapellen. Ieder in een eigen tijd ontstaan. De torens domineren het stadsbeeld. Bezoekers lopen hier altijd in de schaduw van een kerktoren.

Kloosters met kleurrijk verleden

De roerige religieuze geschiedenis van de stad liet zijn sporen na in de vorm van talloze kloosters. Beleef vandaag de dag de levende resten van een geestelijk verleden én heden. Ze zijn diep vervlochten met de identiteit van de regio.