Historische binnenstad Sittard

Een stad met een roemrijk verleden

De gezellige historische binnenstad met de markante monumentale bouwwerken, ontvangt je met een hartelijke gastvrijheid. Op het sfeervolle marktplein met de gezellige terrasjes is het heerlijk toeven op zonnige dagen, en bij de vele cafeetjes en restaurants kun je het hele jaar door genieten van het Bourgondische Limburgse leven. De slingerende kleine straatjes blijven je verrassen met hun vele bijzondere en knusse winkeltjes. Sittard staat niet voor niets bekend om haar Bourgondische levenslust.

Een korte geschiedenisles

Sittard behoort tot de oudste steden van Nederland en kent een roemrijk verleden. In het jaar 1243 kreeg Sittard al stadsrechten. Vanaf 1400 is het eigendom van de hertog van Gulik (Jülich) en dat duurt tot 1794. Vanaf 1798 tot 1814 is het onderdeel van het Franse imperium, als onderdeel van het Departement van de Roer, met Aken als hoofdstad. In 1814 komen de kozakken de Sittardenaren bevrijden en in 1815 wordt Sittard als laatste stad onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Toch duurde het nog lang voor de inwoners zich echt Nederlanders voelden, want in 1830 was Sittard een van de eerste steden waar de Belgische onafhankelijkheid werd uitgeroepen en in 1848 ijverden vele inwoners tevergeefs voor hernieuwde aansluiting bij Duitsland. In 1918, als de Belgen Nederlands Limburg weer opeisen, zijn de Sittardenaren inmiddels volledig ingeburgerd in het Koninkrijk der Nederlanden. De binnenstad is sinds 1972 beschermd stadsgezicht.

Hier ervaar je de historie van Sittard:

Imposante Basiliek

De Basiliek is de eerste Nederlandse kerk die, in 1883, tot deze eretitel is verheven. De kerk van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart werd gebouwd in neogotische stijl, een stijl die in de periode 1860 - 1910 veel werd toegepast. Op de viering is de hoge toren gebouwd, die op de hoeken van de klokkenverdieping opgewerkte, veelhoekige torentjes heeft. Het woord basiliek stamt van het Griekse woord Basiliek dat koninklijk betekent, meestal in combinatie met andere woorden als hal of tempel.

Kloosterkwartier

Het Kloosterkwartier bestaat eigenlijk uit twee kloosters. Het Dominicanenklooster en het aangrenzende Ursulinenklooster zijn door allerlei uitbreidingen in het verleden samengegroeid tot één groot complex en zeker een bezoekje waard.   

Torentje van het mariapark in Sittard

Mariapark

De toestroom van pelgrims naar de Basiliek maakte al snel de bouw van een ontvangstruimte nodig, waar de pelgrims door de openstaande deuren de diensten in de kerk konden volgen. Dit werd het Mariapark. Het Mariapark heeft de vorm van een kloostergang en werd in 1891 tegenover de Basiliek gebouwd met een altaar en de 14 kruiswegstaties. Ook in het Mariapark zijn de wanden rijkelijk gedecoreerd. Het is na een recente restauratie weer in gebruik genomen als ontmoetings- en vergaderruimte.

Schootsvelden

In de middeleeuwen lag rond de omwalling van vestingstad Sittard het schootsveld: een open ruimte die de artillerie gebruikte bij dreigende aanvallen en om vrij zicht rondom de stad te hebben. Daarom was in dit gebied geen bebouwing toegestaan. Na de verwoesting van Sittard in 1677 werden in de schootsvelden volkstuinen aangelegd. Later werd het gebied bebouwd. Inmiddels zijn de meeste gebouwen weer gesloopt, om de historische situatie deels in ere te herstellen. De schootsvelden vormen nu dan ook een parkachtige rand rondom de historische binnenstad. 

Oude Markt / Kloosterplein

Het Kloosterplein en de Oude Markt zijn een lust voor het oog. Eeuwenoude gevels sieren de monumentale panden. Het Kloosterplein is genoemd naar ‘claustrum’, de vroegere immuniteit van het kapittel van St. Petruskerk. Het heette immuniteit omdat in dit gebied alleen de kerkelijke wetten golden. De stedelijke overheid had hier geen zeggenschap. Het Kloosterplein is één van de best bewaarde immuniteiten in ons land.

De Markt

De historische markt van de binnenstad verwelkomt je met prachtige monumentale panden en karakteristieke vakwerkwoningen. De mooie, slingerende winkelstraatjes wijzen je als vanzelf de weg naar het knusse marktplein. De vele cafeetjes en restaurantjes met verwarmde terrasjes nodigen uit om na een paar uurtjes relaxed shoppen, of na het bezichtigen van indrukwekkend eeuwenoud erfgoed, eens even lekker pas op de plaats te maken.

Sittard een van de 5 mooiste vestingsstadjes van Nederland

Wist je trouwens dat Sittard behoort tot de vijf mooiste vestingstadjes van Nederland? Dat bepaalden de 70.000 ANWB-leden die hun stem uitbrachten bij de verkiezing Allermooiste vestingstad van Nederland in 2021.

Van vestingstad naar vestingstad

Fietsroute Van vestingstad naar vestingstad

Fiets in 57,3 km van vestingstad Sittard naar vestingstad Valkenburg (of andersom). Onderweg bewonder je de stadswallen, hoogteburcht en andere indrukwekkende overblijfselen uit de Middeleeuwen.

Nog meer historie van Sittard:

Grote Kerk

Als je de historische binnenstad nadert, valt de 80 meter hoge toren van de Grote Kerk al van verre op. De Grote Kerk heet voluit Sint-Petrus’ Stoel te Antiochië en is gewijd aan de apostel Petrus. Rond het jaar 1000 stond op deze plek al een zaalkerkje. De huidige kerk is in hoofdzaak gebouwd vanaf eind 14e tot midden 16e eeuw in een regionale gotische stijl, de Maaslandse gotiek. De kerk diende als kapittelkerk en parochiekerk en is 1985 gronding gerestaureerd. De Kerk is dagelijks te bezichtigen van 09:00-12:00 uur en van 14:00-16:00 uur. Op maandag is de Grote Kerk gesloten. 

Stadswal

De stadswal van Sittard is vele eeuwen oud. In de wal bevindt zich bijna zeker nog een groot deel van de oude stadsmuren die vermoedelijk kort voor of rond 1300 zijn gebouwd. De muren werden later ‘aangeaard’ om de kanonskogels in het zand te kunnen ‘smoren’. De wal is vaak ´bedicht´ en bezongen, door bijvoorbeeld Thur Laudy, Jo Erens en Toon Hermans. De wal is van oudsher met linden beplant, de oudsten daarvan zijn ca 200 jaar oud. Ze dient al lange tijd als geliefd wandelpad voor vele verliefde paartjes. Vanaf de wal is er een mooi uitzicht op de oude schootsvelden met de eeuwenoude volkstuintjes. In de muren van de wal zijn bijzondere en soms zeldzame planten zichtbaar.

Paroramafoto van de historische binnenstad van Sittard, met zicht op de Begijnenwal

Kerkplein

Het Kerkplein was tot begin 19e eeuw het kerkhof. Zoals vroeger gebruikelijk werden belangrijke doden in de kerk begraven en de overige gelovigen in de hof rondom de kerk, vandaar de benaming 'kerkhof'. Toen Napoleon het begraven in en rond de kerk niet langer toestond, moesten de overledenen buiten de bebouwde kom begraven worden. Hierdoor kwam er een einde aan dit gebruik en werd er buiten de wal een nieuwe begraafplaats aangelegd.

Jardin d'Isabelle Sittard, Geheime Tuin met zicht op Basiliek en klooster

24 geheime tuinen met een verhaal

In de oude binnenstad liggen diverse openbaar toegankelijke tuinen, parken en perken die men wel zíet, maar al te vaak niet herkent voor wat ze zijn: verloren, vergeten pareltjes. Samen vormen deze pareltjes een tableau vivant van de geschiedenis van de stad. Zij vertellen ons een verhaal.

Michiels- of Paterskerk

De 'Paterskerk' is gewijd aan Sint Michiel, de aartsengel die in de persoon van de Dominicanen naar Sittard geroepen werd om de duivelse draak van de Reformatie te verslaan. De Kerk werd gebouwd door de Dominicanen en ingewijd in 1668. De fraaie voorgevel is een typisch voorbeeld van Zuid-Nederlandse barok. Ook het interieur van de Paterskerk is indrukwekkend, met de rijkversierde kerk lambrisering in renaissancestijl, de preekstoel, de koorlambrisering en het altaar in de weelderige barokstijl. 

De kerktoren van het Gruizenkerkje Sittard (close-up)

Gruizenkerkje

Het Gruizenkerkje is een unieke locatie in de historische binnenstad van Sittard. Het Gruizenkerkje of wel, ’t Gruuzekirkske is een van de oudste rijksmonumenten in Sittard-Geleen en huisvest onder andere een restaurant in een authentieke en moderne ambiance, met verrassende gerechten en eigentijdse wijnen. Naast incidentele kerkdiensten, worden er ook exposities, feesten, lezingen en concerten gehouden in het kerkje.

Fort Sanderbout

Het fort Sanderbout, dateert vermoedelijk uit de 15e/16e eeuw, werd kort na de verwoestingen van 1677, toen Sittard als vestingstad werd opgegeven en ‘open stad’ werd, als begraafplaats voor de groeiende joodse gemeenschap aangewezen. Dit bleef zo tot 1840, toen een nieuwe begraafplaats in gebruik werd genomen. Om nooit bekend geworden redenen werd de begraafplaats, tegen alle joodse regels in (maar met hun eveneens onverklaarbare toestemming), in 1965 geruimd.

Nog meer bijzonder cultureel erfgoed

Het vooraanzicht van Kasteel Obbicht met oprijlaan

Kastelenpracht

Wie van kastelen houdt, kijkt in Sittard-Geleen zijn ogen uit. Of het nu gaat om een indrukwekkende ruïne, of om een schitterend gerestaureerde burcht; het zijn steeds markante monumenten met een boeiend verhaal.

Malende molens

In de historische en landelijke omgeving van Sittard-Geleen zijn nog de nodige molens te vinden. Vele kennen een lange en vaak interessante geschiedenis. Sommige zijn nog in bedrijf of juist omgebouwd tot sfeervolle horecagelegenheid. Zo kun je onder het genot van een hapje en drankje de rijke historie zelf ontdekken!

Kloosters met kleurrijk verleden

De roerige religieuze geschiedenis van de stad liet zijn sporen na in de vorm van talloze kloosters. Beleef vandaag de dag de levende resten van een geestelijk verleden én heden. Ze zijn diep vervlochten met de identiteit van de regio.