Ontdek de omgeving van Sittard-Geleen

7.000 jaar vol levensverhalen

Wist je dat Sittard-Geleen een van de oudste aantoonbare bewoonde gebieden van Nederland is? Zo getuigen de opgravingen met artefacten van prehistorische boeren bekend als de bandkeramiekers uit 5250 v. Chr. Sindsdien hebben er vele gebeurtenissen plaatsgevonden waar bijzondere verhalen over verteld kunnen worden.

 

Zo is Sittard-Geleen na een Spaanse, Oostenrijkse, Franse, Belgische en Duitse periode pas sinds 1867 officieel Nederlands, stond er ooit de meest moderne steenkolenmijn van Europa, vond er het laatste heksenproces van Nederland plaats en werd Sittard wereldnieuws door de ontsnapte Asor de Leeuw!

Maak kennis met Asor de Leeuw

Maak kennis met Asor de Leeuw en zijn bijzondere bezoek aan de St. Michielskerk in 1938. Wil jij alle levensverhalen van Sittard-Geleen ontdekken? Breng dan een bezoek aan de Visit Zuid-Limburg Experience Sittard-Geleen (Rosmolenstraat 2, Sittard) en volg de historische tijdlijn.

 

 

Cultureel erfgoed

Ontdek de schatten van Sittard-Geleen. Wie van cultureel erfgoed houdt, kijkt in Sittard-Geleen zijn ogen uit. Of het nu gaat om een indrukwekkende kastelen, kerken, molens en kloosters met een kleurrijk verleden; het zijn steeds markante monumenten met een boeiend verhaal.​

Historische binnenstad Sittard

De gezellige historische binnenstad met de markante monumentale bouwwerken, ontvangt je met een hartelijke gastvrijheid. Op het sfeervolle marktplein met de gezellige terrasjes is het heerlijk toeven op zonnige dagen, en bij de vele cafeetjes en restaurants kun je het hele jaar door genieten van het Bourgondische Limburgse leven. De slingerende kleine straatjes blijven je verrassen met hun vele bijzondere en knusse winkeltjes. Sittard staat niet voor niets bekend om haar Bourgondische levenslust.

Nog meer bijzonders in de omgeving:

Route vol Verwondering

In de Grensmaasvallei kom je tal van bijzondere gebouwen en plekken tegen vol verhalen, maar wat doe je als de deuren gesloten zijn? Doorfietsen? Niet tijdens de Route vol Verwondering! Op meer dan 30 locaties langs de route kun je een 360-gradentour en/of een audiotour doen, een wonderlijke virtuele ervaring op je eigen smartphone. 

Kloosters met een kleurrijk verleden


De roerige religieuze geschiedenis van de stad liet zijn sporen na in de vorm van talloze kloosters. Beleef vandaag de dag de levende resten van een geestelijk verleden én heden. Ze zijn diep vervlochten met de identiteit van de regio.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Sittard-Geleen: