Toon Hermans en zijn geliefde stad Sittard

Op 17 december 2016 was het 100 jaar geleden dat Toon Hermans geboren werd. Op 22 april 2000 overleed één van Nederlands grootste cabaretiers op 83 jarige leeftijd. Op deze pagina vindt u alle informatie rondom Toon Hermans en zijn geliefde stad Sittard.

Toon Hermans Wandeling

De beroemde cabaretier en kunstenaar Toon Hermans was een echte Sittardenaar. Tijdens deze stadswandeling maak je kennis met 35 herinneringen aan de cabaretier, die zoveel mogelijk tijd doorbracht in 'zijn stad'. De Toon Hermans Wandeling is beschreven in de Toon Hermans Highlights kaart en verkrijgbaar bij de Visit Zuid-Limburg Experience Sittard-Geleen voor  € 2,50. Of bestel de kaart in onze webshop.

Toon's laatste rustplaats

In de wijk Vrangendael ligt het kerkhof waar Toon en zijn vrouw Rietje hun laatste rustplaats hebben. Onder een oude beukenboom, midden op het kerkhof, ligt de grafzerk van Rietje Weytboer en Toon Hermans (Toon en Rietje Hermans, 1916-2000 en 1925-1990). Op de grafzerk staat:

“Laat ons o Heer
Hun leven in Uw handen leggen
En leer ons altijd weer
Uw wil geschiede zeggen.”

Toon Hermans Huis

Midden in de Sittardse binnenstad staat het Toon Hermans Huis Sittard. Het Toon Hermans huis is door Toon geopend in 1998. Naast het huis bevindt zich een prachtige rozentuin met standbeeld van Toon dat gemaakt is door de Sittardse kunstenares Wilhelmina Maas. 

 

Het is een ontmoetingsplek voor iedereen die op welke wijze dan ook te maken krijgt met de ziekte kanker. Zij reiken u de hand en laten u kennismaken met diverse activiteiten binnen het Huis. Een Huis waar deuren geopend worden en een warm en gastvrij onthaal op u wacht. Loop eens bij ons binnen ! Ons open huis is ook uw (t)Huis.  

Nog meer bijzondere plekken

De zitbank

Rondom de rode beuk bij het graf is een zitbank aangebracht. Hierop staat het volgende gedicht van Toon:
“Zal ik reizen naar een ster
Noord of zuid
’t is even ver
Diep in mijzelf
Voel ik het al
Ik ben hier... en overal.”

Gemmaklooster

De Gemmakapel was tot 1998 een slotklooster. Toon had een bijzondere verering voor de H. Gemma. Zijn moeder hield ter ere van de H. Gemma een novene toen hij in zijn jeugd ernstig ziek was. In de kapel heeft Toon met Rietje zijn veertigjarig huwelijksfeest gevierd en is zijn uitvaartdienst gehouden. Op het bidprentje van Toon staat de beeltenis van de H. Gemma. De Gemmakapel alvast bekijken? Bekijk dan de 360 graden tour.

De Sint Rosakapel midden in het bos op de Kollenberg in Sittard

St. Rosa Kapel

Bovenop de Kollenberg in Sittard ligt de Sint Rosakapel. De kapel is in 1675 gebouwd ter ere van Rosa, de patroonheilige van Sittard. In 1668 brak in Sittard een dysenterie-epidemie uit die veel slachtoffers eiste. Op voorspraak van Rosa hield de besmettelijke ziekte op. Het stadsbestuur beloofde daarop om elk jaar, op de laatste zondag van augustus, een processie te houden van de St. Michielskerk naar de St. Rosakapel. Toon liep vaak mee in deze processie. Voor de laatste keer in 1999. Hij maakte een gedichtje over de oude zandweg uit zijn jeugd naar de St. Rosakapel:

“En dan gaon ver langs dae zandjwaeg
't war ein heerlijkheit
dae berg op nao daen Toomel
Woo dat ouwd kapèlke sjteit.”

Liefdesgedichtje van Toon

Op slaapkamermuur

“Welteroste wunsch ich dich
Dènk vanaovend 'ns aan mich
Dènkste aan ene anger jòng
Kiek dan 'ns nao dit plafòn
Höbste mich dan neet mae gaer
Kalk dan hie mer euverhaer.”

Wist u dat...over Toon

Toon Hermans, kind van Sittard!

Toon is Sittard en Sittard is Toon! Toon Hermans, geboren en getogen in Sittard, groeide uit tot één van Nederlands grootste theater artiesten. Een legendarische theater grootheid, bekend in Nederland en België als entertainer, levenskunstenaar, showman, schrijver, kunstschilder, en vooral ook als clown. Toon maakte mensen niet alleen maar aan het lachen. Hij gaf mensen een goed gevoel en maakte ze gelukkig. En als mensen zich gelukkig voelen, dan lachen ze vanzelf!

Maar wist u ook dat...

Wist u dat

... Toon op 17 december 1916 geboren is in Villa Zomerlust (Parklaan 10). Het huis werd door zijn vader (bankdirecteur) Nicolaas Hermans gebouwd in 1915. Helaas is het huis gesloopt in 1987

Wist u dat

... Toon zijn eerste openbare optreden had in het St. Jozefgebouw (Wilhelminsatraat 4, Sittard) in 1935. Hij was net 18 jaar oud.

Wist u dat

... Toon’s eerste liefde Gertie Van Houdt in de voormalige Dierenspeciaalzaak Marjan Le Haen (Paardestraat 15, Sittard) woonde. De vader van Gertie keurde de relatie niet goed. Hij zei vaker: “Dao kump ter al weier mit zien huitje en zien veugelköpke”. De relatie hield stand tot 1945 en in 1948 emigreerde Gertie naar Amerika. Toon stuurde Gertie na de bevrijding van Sittard op 18 september 1944 een zelfportret, dat zij verborg onder balken van de zolder. Het portret werd in augustus 2000 herontdekt door Marian Le Haen. Dit leverde landelijke publiciteit op.

Wist u dat

... Toon Hermans, stadsfiguur Zefke Mols en zanger Jo Erens zijn afgebeeld op een muurschildering door de graffitikunstenaar Werner Zwakhalzen, hoek parkeerplaats - steenweg.

Wist u dat

... Toon als jongetje vaak met zijn vriendjes circusje speelde in de tuin van de Sittardse postdirecteur (voormalig binnenplaatsje Begijnenhofstraat 21, Sittard). Het "orkest" stond op het kolenhok. Een schuurtje diende als kleedkamer van de artiesten. Toon was de clown. De entree was een cent of een appel.